Tuesday, June 03, 2008

Dagens Nyheter, 3 juni 2008

Foto: Jonna Sima

Frank Franzen, Sophie Hjerl och Helena Byström är tre av konstnärerna bakom verket "Night Shift" på Nytorget.

Dagsaktuell konst på Nytorget
Nu ska det debatteras nyheter på Södermalm. Det hoppas det svenska konstkollektivet Raketa och den danska konstnären Frank Franzen. Därför ställer de ut dagsaktuella nyhetstexter i anslutning till snabbproducerad konst på Nytorget fram till på lördag.

- Vi vill att folk ska reflektera över nyhetsflödet. Men vi vill också att en annan röst än reklambudskapen kommer fram i det offentliga rummet, säger konstnären Helena Byström.

Konstprojektet heter Night Shift och beskrivs av konstnärerna som ligger bakom det som en tillfällig alternativ tidning. Varje dag fram till på lördag kommer ett nytt "tidningsnummer" på den affischtavla som har ställts upp på Nytorget.

På tisdagen var affischtavlan svartmålad med de vita tryckbokstäverna: "It's not a question of freedom of speach". På baksidan var tre artiklar uppsatta från dagstidningarna Danska Politiken, New York Times - och DN.se. Samtliga texter handlade om måndagens bombdåd mot den danska ambassaden i Islamabad, Pakistan, där åtta personer dog.

I den danska artikeln försvaras de tidigare publiceringarna av den Muhammed-teckning som har väckt starka reaktioner hos vissa muslimska grupper.

-Bombdådet var en reaktion, om än extrem, på de bilder på Muhammed som har publicerats i Danmark. Danska medier fortsätter att försvara publiceringen av bilden med att landet har yttrandefrihet. Men det är fel sätt att argumentera, eftersom deras agerande har provocerat andra, säger Frank Franzen.Varje kväll träffas Night Shift-konstnärerna och har "redaktionsmöte" om vilka nyheter de ska belysa nästa dag. Klockan 10.00 på morgonen därpå görs konstverket om - på både fram- och baksida. - Vi vill visa att den tillfälliga konsten är lika viktig som den institutionella konsten, säger Helena Byström. - Night Shift är också ett statement för att Stockholm behöver ett sånt här offentligt ställe att uttrycka konst och åsikter på, säger Frank Franzen.

Jonna Sima